30% от българките са жертва на домашно насилие

6000
30% от българките са жертва на домашно насилие
Снимка: Thinkstock/Guliver

30% от българките съобщават, че са жертви на домашно насилие. Данните представи Славянка Иванова от Центъра за изследване на демокрацията, по време на представянето на проект за представително проучване за нивата на насилието, предаде Дарик.

Експертът обясни, че на базата на информацията от изследването, ще бъде създаден модел за подкрепа на жертвите на насилие, тъй като в момента много от случаите се улавят в твърде късен етап.

ДАЗД готви 5-годишна Национална програма за защита на децата от насилие

Да бъде разработена и внесена за одобрение в МС 5-годишна Национална програма за защита на децата от насилие за периода 2016 – ...

Голяма част от българките, жертви на домашно насилие, продължават да не го признават. Причината за това би могла да се базира на факта, че не всички форми на насилие се осъзнават като такива, поясни Славянка Иванова.

„В България отчетените равнища на жертви на подобно насилие са много по-малко, някъде между 20-30%, докато в скандинавските страни например тези дялове са много по-високи. Не е задължително да се дължи на по-голяма разпространеност на домашното насилие в тези страни, а може да се дължи на по-голяма чувствителност на обществото и жертвите", добави тя.

Експертът коментира, че у нас все още слабо се различават отделните форми на домашно насилие.

„Принуда върху жените да не ходят на работа и да останат вкъщи, което в България се разпознава като насилие от сравнително малък брой хора. Не всички форми на домашно насилие се осъзнават", обясни експертът.

Млади червенокръстци в Сливен организираха акция "Домашното насилие не е личен проблем"

Представители на Български Младежки Червен Кръст - Сливен организираха днес в центъра на града акция под наслов "Домашното насилие не е...

Проектът, който група от неправителствени организации разработват, има за цел да предотврати насилието, основано на полов признак. Инициативата се финансира по Норвежкия финансов механизъм и е на стойност малко над 190 хиляди евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com