27 свлачища са се активирали само за два месеца

2709
27 свлачища са се активирали само за два месеца
Снимка: БГНЕС

Над 27 нови свлачища са се активирали само през последните два месеца. Това обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, съобщи БГНЕС.

Павлова поясни, че Националният план за превенция на свлачищата е готов, но по него трябва да бъдат нанесени корекции заради активираните свлачища през последните няколко месеца. Министърът на регионалното развитие изрази надежда, че до края на април ще има и финансов разчет по програмата до 2020 година.

Свлачищата направиха опасен живота в селата в Кърджалийско

След потопа, свлачища продължават да поглъщат къщи и пътища в Родопите. В шест села в Кърджалйиско вече е опасно да се живее, свлачища...

Павлова каза още, че необходимата сума само за превенцията на свлачищата край Черно море и Дунав е 870 млн. лева. В тази сума обаче не са включени последните свлачища в други общини след снеговалежите. В същото време бюджетът на междуведомствената комисия по бедствия и аварии, която трябва да се заеме с този проблем, е около 70 млн. лева.

Павлова каза още, че допълнителни патрули ще следят за спазването на ограничението на скоростта по магистралите от 1 април. Това се налага заради обезопасяването на неравенствата. Регионалният министър подчерта, че мярката е необходима и заради зачестилите пътни инциденти заради несъобразена скорост.

Лиляна Павлова не отрече, че най-добрият вариант е ремонт, но за целта са необходими близо 100 млн. лева. Само за рехабилитация на най-тежкия участък, който се намира в близост до Пазарджик са необходими 70 млн. лева, а още 30 млн. лева трябват за трасето на АМ "Хемус" край Шумен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com