23 млн. лв. за обезвреждането на опасни отпадъци се предоставят безвъзмездно по Българо-швейцарската програма

4962
23 млн. лв. за обезвреждането на опасни отпадъци се предоставят безвъзмездно по Българо-швейцарската програма
Снимка: gabrovo.bg

23 милиона швейцарски франка, които ще бъдат отпуснати за обезвреждане на опасни отпадъци у нас, са безвъзмездно финансиране. Това каза по време на посещението на новоизграждащото се депо за отпадъци край Шереметя министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, предаде "Фокус".

Сумата е подсигурена след подписването на договор по Българо-швейцарската програма от вицепремиерът Томислав Дончев и посланикът на Швейцария у нас

Пчелите се пристрастяват към пестицидите

Изследване на европейски учени повдига отново въпроса за въздействието върху пчелите на неоникотиноидите, вид масово използвани пестици...

Ивелина Василева обясни, че чрез финансирането проблемът с опасните отпадъци на територията на страната ще бъде изяло решен.

"Този проблем има много дълга давност и е актуален от 80-те години на миналия век. От времето на ТКЗС-та и кооперативите, голяма част от пестицидите, разпръснати на територията на страната се намират в складове. Всички тези помещения са инвентаризирани, има данни за тяхното състояние и обема на отпадъците, които се намират в тях, както и за количеството, което трябва да бъде третирано”, обясни още министърът. Тя добави, че това са отпадъци, които са рискови за живота и здравето на хората и това е причината активно да се работи по проекта.

"Проектът ще бъде изпълнен на няколко фази. Преди всичко ще бъдат пакетирани на място опасните отпадъци. След това те ще бъдат транспортирани и обезвредени. След което помещенията ще бъдат санирани, за да няма никакви следи от вредното въздействие”, разказа още министърът на околната среда и водите. Според нея, подписването на договора е голям успех за българското правителство, защото по оперативната програма „Околна среда” не могат да бъдат финансирани подобни дейности.

"Тоест ние намерихме друг финансов източник за справяне с проблема”, каза още тя. По думите й, след финализирането на проекта през 2019 г. България ще се е справила на 100 % с проблема с опасните отпадъци. Обезвреждането им ще бъде обект на обществена поръчка. Към момента на територията на страната няма инсталации, в които да се извършват подобни дейности.

Василева: Негодните за употреба пестициди са национален проблем

Наличието на негодни за употреба пестициди на територията на цялата страна, включително и съхраняването им в необезопасявани места, е н...

Швейцарската програма е на стойност 85 млн. швейцарски франка. Тя покрива широк спектър от дейности не само в сферата на околната среда, но и в сферата на сигурността, социалната сфера и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com