20 нови автобуса тръгват от утре из София

49358
Снимки: БГНЕС

Столичният градски транспорт от днес може да се похвали с 20 нови автобуса. До средата на следващата година ще тръгнат още 106 новозакупени превозни средства. Всички те са доставени у нас с финансовата помощ на Европейския съюз, коментира днес кметът Йорданка Фандъкова. Тя присъства на представянето на изключително важната придобивка за града.

По столичните улици от днес ще започнат да се движат първите 20 от общо 126 нови автобуса, които София трябва да получи в рамките на проект, финансиран на 100% със средства от ОП "Околна среда". Стойността на договора за доставка на автобусите от немската фирма "Ман" е 66,5 млн. лв.

Промяна в маршрутите на автобусите, обслужващи район "Банкя"

От 19 януари се променят маршрутите на автобусните линии, обслужващи район "Банкя".Автобусите по линия 42 ще се движат от автостанция "...

Новите превозни средства ще се движат по линия 102 от "Овча купел" до "Студентски град", по която в момента се движат стари автобуси "Мерцедес", които са доста топли през горещите летни дни и доста студени през зимата, сега ще обърнем тази тенденция. Това стана ясно от думите на столичния градоначалник, предаде БГНЕС.

Заместник-кметът по транспорта Любомир Христов посочи по кои линии ще пътуват новите автобуси. Той обясни: "От утре сутринта 4.30 ще влязат в график. 102-ра линия е първата, по която ще бъдат пуснати в експлоатация. Поетапно ще бъдат въвеждани в експлоатация по различните линии".

До края на годината очакваме да получим нови над 40 автобуса, до края на септември ще пристигнат 26, а до средата на следващата година всички 126 трябва да пристигнат и с тях ще подменим над 50% от автобусите, които всекидневно се движат в града, обясни столичният кмет. Тя добави, че на този етап не се предвижда увеличаване на цената на билетите за градския транспорт в София.

На представянето на новите автобуси присъства и служебният министър на околната среда и водите Светлана Жекова. "Работим активно, за да може първите 20 автобуса да бъдат допълнени с останалите 106 и да няма проблеми с разплащането на средствата по проекта. Само тази инициатива ще доведе до 6 пъти намаляване на замърсяването на въздуха, който дишаме, това е свързано с качеството на живот, което е изключително важно за нашите граждани", отбеляза тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com