2 години затвор грозят ПР-ката на летището, съобщила за бомбата

5249
2 години затвор грозят ПР-ката на летището, съобщила за бомбата

Главният секретар на МВР Георги Костов обясни, че е образувано досъдебно производство по случая със съмненията за терористична заплаха на летището в София от вчера.

Властите не са предоставяли такава информация, а служител на летището по собствена инициатива е предоставил на медиите такава. По този случай има образувано досъдебно производство, има такъв текст в НК - чл. 326, каза Костов.

Бъчварова за летището: Не трябва да изтича информация към терористите

Много е важно в такава ситуация да не допускаме създаване на паника, както се случи вчера, да не допускаме изтичане на информация към п...

Член 326 от Наказателния кодекс гласи: "Който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога, се наказва с лишаване от свобода до 2 години".

Вчера стана ясно, че експертът от "Връзки с обществеността" на Летище София Даниела Велева ще бъде уволнена - заради дезинформацията, която тя даде пред медиите за открито взривно устройство на Терминал 1.

Помолен да уточни дали става дума за това, че представителката на пресцентъра на летището не е съгласувала с никого съобщението, че в бял микробус, паркиран пред Терминал 1, е открито взривно устройство, Костов заяви, че има досъдебно производство и то ще изясни има ли извършено престъпление.

Ние залагаме основно на обучение на състава на МВР, но както виждаме, съставът на другите държавни структури е способен да нагнети напрежение, което е не по-малко обществено значимо, заяви главният секретар.

Започнало е разследване за разпространяване на невярна информация за бомбата на летището

Главният секретар на МВР Георги Костов обясни, че е образувано досъдебно производство по случая със съмненията за терористична заплаха ...

Шефът на Летище „София” не знаеше коя е тази негова служителка, която даде информация за наличието на взривно устройство. Това пък коментира пред журналисти в Министерски съвет вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, предаде „Фокус”.

„Кучето си е свършило работата така, както е обучено. Хората, които работят с кучетата, се справят достатъчно добре, но не би трябвало да бъдат известни всички методи, по които действаме. Имахме тренировъчни учения, на които лично присъствах преди време. Сега ще трябва да ги разширим. След 2012 година тези планове не са били доразработвани. Сега ще ги имаме, ще информираме за нивата на заплаха и готовност и отговорността на медиите и институциите при една такава ситуация”, обясни Бъчварова.

Във връзка с това дали трябва да бъде потърсена отговорност за предоставянето на невярната информация, Бъчварова заяви, че не могат да задължат това, докато не решат дали ще има специално антитерористично законодателство. „Това е един от вариантите. Имаме с прокуратурата такива разговори. Те поемат ангажимента да се включат. Засега подготвяме оперативните планове”, допълни тя.

На въпрос в кой момент медиите са направили нещо, което не трябва, Бъчварова заяви: „Когато има правила къде трябва да бъдат и каква информация да дават – само проверена информация трябва да предават. До последно не беше ясно кой дава информацията, че наистина има взривно устройство, защото ние не можем да го потвърдим. Как проверихте информацията? Оказа се, че не е официален представителят” посочи вицепремиерът.

Мъжете, оставили буса на летището, са арменци

Арменски граждани са мъжете, оставили микробуса на Летище София, за който имаше съмнения че в него е поставена бомба. Това съобщи БНР, ...

Към Бъчварова бе зададен и въпрос чия работа оценява като некадърна, на който тя отговори, че може би това е организацията по самия периметър на летището. „Защото нашите служители действаха според указанията. Имаме много такива сигнали всеки ден. Единственото неочаквано обстоятелство беше присъствието на толкова много медии, заради което трябваше да се осигури някакво визуално прикриване”, каза още Румяна Бъчварова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com