1,494 млрд. евро от ЕС за ОП "Околна среда"

17357
1,494 млрд. евро от ЕС за ОП "Околна среда"
Снимка: Getty Images/Guliver

1,494 млрд. евро ще е бюджетът на ОП "Околна среда" (ОПОС) за периода 2014-2020 г. Това съобщи Спиридон Александров, ръководител на Управляващия орган (УО) на ОПОС към МОСВ. Сумата все още е прогнозна и отразява втория изпратен в Брюксел проект на програмата, посочи той. Приоритетни през следващия програмен период отново ще са три оси - "Води", "Отпадъци" и "Биоразнообразие", каза Силвия Горанова от УО на ОПОС. Как ще се разпределят парите между тях ще се решава тепърва, предаде Стандарт нюз.

Акцентът обаче ще падне върху пречистване на отпадните води и подобряване качеството на питейните води в агломерации с население над 10 хил. души. Ще бъде доизградена и системата за мониторинг на риска от наводнения чрез създаване на Национален център за управление на водите в реално време.

Михайлова обещава, че няма да има застрояване на Странджа

Неправомерно застрояване на природен парк "Странджа" няма да има. Това обеща в ефира на БНТ министърът на околната среда и водите Искра...

Финансовите корекции по сключените в периода 2010-2013 г. 195 договора за изпълнение на проекти от ОПОС 2007-2013 г. няма да е под 40 млн. евро. Това заяви министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Негативът от корекциите би трябвало да поемат основно бенефициентите, но за някои от договорите е възможно част от него да бъде споделен и с бюджетите на общините или държавата, коментира тя. Правим всичко възможно да спасим всички средства по ОПОС 2007-2013 г., каза Михайлова и посочи, че по-голямата част от договорите по програмата са сключени едва през 2013 г.

В момента се изпълняват 61 проекта във водния сектор, 68 - в "Биоразнообразие", и се строят 19 депа за отпадъци. До края на март европлащанията по ОПОС 2007-2013 г. ще бъдат отпушени, като има опасност да бъдат загубени максимум 55 млн. лв. от всичките договорени 5,682 млрд. лв., каза министър Искра Михайлова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество