143 000 българи на воден режим

4037
143 000 българи на воден режим

Има много течове по тръбите, в малките селища питейната вода масово отива в зеленчукови градини и тревни площи.

Това коментира Ангел Престойски, председател на Съюза на ВиК операторите

Спират водата в някои райони на столицата

На 21 август във връзка с подмяна на уличен водопровод в ж.к. "Дружба" I , се налага спиране на водоподаването от 9:00 до 21:00 часа...

След като Плевен и Ловеч от днес живеят на воден режим, общо в страната на режим са 60 общини, пет града и 120 села с над 143 хиляди души. Съоръженията за питейно водоснабдяване са изградени преди 50-60 години и в голямата си част те вече са амортизирани. Причините за липсата на вода и мерките са конкретни за всяко населено място. Основният въпрос е дали има вода в природата и съответно необходимостта от изграждане на язовири и водохващания. В малките селища обаче става въпрос за културата на потребление на водата и за организацията и слабостите в работата на ВиК дружествата, сподели Ангел Престойски пред БНР.

Не се изпълняват заповедите на кметовете да не се използва питейна вода за напояване на градините. Не се вземат мерки срещу нарушителите, защото много често става въпрос за роднини. Разходът за вода за поддържането на тревни площи край къщите е по-голям, отколкото разходът за отглеждане на зеленчуци, поясни той. Шансове има в новата система за планиране на инвестициите, когато се въведе планирането на инвестициите на водни цикли. Пример за това са водните цикли във Враца и в Габрово. Там са предвидени средства и за довеждащи водопроводи и за изграждане на цялостната система по водоснабдяване. За съжаление на ВиК дружествата не се гледа като на субекти за инвестиции, те работят с много ниска печалба и не могат да заделят средства, които да влагат във водоснабдяването, коментира Престойски.

Редактор: Георги Иванов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество