1200 деца на бежанци са без придружител у нас

2769
1200 деца на бежанци са без придружител у нас
Снимка: Gettyimages.com

1800 са децата на бежанци в България, за които е подадена молба за международна закрила. От тях 1200 са регистрирани като непридружени. 1601 от децата са непълнолетни, а 215 са малолетни. Почти всички са момчета.

Това заяви Ева Жечева - председател на Държавната Агенция за закрила на децата, съобщи БГНЕС.

Един от основните проблеми е, че доскоро страната ни не е имала и ясно чисто законово как да се помогне на тези деца и как да се гарантира сигурността им. По закон децата до 18-години не могат да бъдат задължавани да остават насила в бежанските центрове и по тази причина много от тях ги напускат и се озовават във вътрешността на страната ни.

Изборният крах няма да накара Меркел да промени политиката си спрямо бежанците

Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще задържи курса на политиката си спрямо бежанците, независимо от поражението на партията ѝ на ме...

За миналата година у нас има 460 такива деца. Какво се случва с тях след това никой не знае. Има случаи, когато дете, регистрирано в България и избягало от центъра, след това е намирано в Германия, където то само е открило родителите си.

Друг съществен проблем е и радикализацията на децата - използването им за тероризъм. У нас през 2015 г. е имало такъв случай в София с братче и сестриче на възраст между 12 и 14 години, които са пристигнали от Германия. Там те са живели в изолирана и крайно религиозна обстановка, където са били обучавани еднотипно и основно в религиозни практики. В София те са пристигнали с баща си и са пътували за Сирия.

След като са били заловени, децата са били настанени в кризисен център и са отказали да се хранят и да пият вода, заради което наблюдаващият прокурор е разпоредил да бъдат прехвърлени в МВР болница, където с помощта на преводачи е работено с тях. След като са укрепнали, децата са били върнати в Германия.

Каква е съдбата на всички деца на бежанци остава неясно дори и след като бъдат регистрирани и се положат грижи за тях, защото още с пристигането си в страната тези деца са с неустановена възраст.

Освен това в повечето случаи пътуват с хора, с които нямат никаква роднинска връзка. Не е изключено тези деца да са отвличани от трупи бежанци, минаващи границите без паспорт, което затруднява установяването на връзката с децата от държавните органи.

Австрия поиска незабавно затваряне на всички алтернативни бежански маршрути

Канцлерът на Австрия Вернер Файман поиска незабавно да бъдат затворени всички маршрути за бежанци и мигранти, включително и тези, минав...

Когато бъдат регистрирани тези деца могат да получат настойничество от някой от групата бежанци, с които пътуват, но могат да получат настойничество и от кметовете на общините.

Българският червен кръст и различни неправителствени организации работят заедно с държавните власти, за да се помогне на тези деца, но в повечето случаи става ясно, че защита може много трудно да им се предостави точно заради статута им и заради това, че трудно могат да се установят връзките им с хората, с които пътуват, посочи Жечева.

Повечето деца, които са в това положение са от Афганистан, Ирак, Палестина и Сирия.

Тази тема ще бъде една от основните по време на конференция на високо ниво за стратегията на Съвета на Европа за правата на детето, която ще се проведе на 5 и 6 април.

Фокусът в стратегията на Съвета на Европа за правата на детето, която ще бъде представена в София, ще бъде върху пет области - равни възможности, участие на всички деца, живот без насилие, детско правосъдие и права на детето в цифрова среда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com