118-и ден на недоволство срещу властта

45085
118-и ден на недоволство срещу властта

Пореден ден на протест срещу правителството на Пламен Орешарски. Малко след 19 часа в района на Министерски съвет се събраха стотици граждани, които скандираха „Оставка", „Мафия", „Червени боклуци", развяваха български знамена и биеха барабани. Те блокираха движението пред Министерски съвет, предаде Стандарт нюз.

Полицейското присъствие в района на протеста бе засилено и днес, след като вчера имаше напрежение между граждани и униформени, когато демонстранти се опитаха да влязат в Министерски съвет, където бе Пламен Орешарски. Нова вълна от гражданско недоволство се образува и след решението на Конституционния съд да върне депутата Делян Пеевски в парламента.

Хронология на протеста:

21. 30 ч. Шествието направи своебразен кръг из улиците на столицата и отново се върна пред Народното събрание. След като минаха по ул. „Г. Раковски", ул. „Иван Вазов" и ул. „6 септември", антиправителствените демонстранти отново достигнаха „Цар Освободител".

Множество полицейски служители продължават да охраняват сградата на НС. Голямата част от хората се разотиват.

21. 20 ч. Ул. „Георги С. Раковски" вече е блокирана от протестното шествие. Хората тръгнаха по нея заради полицията, която блокира. „Граф Игнатиев". „Всеки ден ще е така до победата", скандират протестиращите и продължават по пътя си.

Много автомобили са блокирани на пътя и чакат протестиращи и полицаи да се изтеглят, за да си продължат по маршрута.

21. 00 ч. Тази вечер протестиращите си направиха една по-голяма разходка из столичните улици. Те са недоволни, че днес има двойно повече полицаи след като снощи демонстрантите бяха много повече. Протестиращите вървят към бул. „Патриарх Евтимий". Движението по него е спряно. Недоволните граждани се насочват към по-малките улички "Шести септември" и "Хан Крум".

Пред телевизия „Европа" недоволна гражданка заяви, че не е нужно в центъра на столицата да има над хиляда полицейски служители. „Има по пет коли на жандармерията на всяка улица. Защо? Полицаите изядоха парите на онкоболните", допълни тя. Друга демонстрантка, която носеше вувузел и развяваше българско знаме, каза, че дори не може да се ориентира къде се намира, но протетсът си заслужава обикалянето.

20. 50 ч. Шествието достигна кръстовището на булевардите "Левски", "Патриарх Евтимий" и ул. "Граф Игнатиев". Полицаи са завардили ул. "Граф Игнатиев" и не дават на протестиращите да преминат. Шествието се насочва към НДК.

20. 40 ч. Протестиращите са се насочили към "Попа". Близо 1 000 души наброява шествието. Гражданите вървят и се обръщат към полицаите с думите: „Още, малко сте" и негодуват от това, че повечето софийски улици са „почернели от полицаи". 

20. 30 ч. Хората блокираха кръстовището пред Софийския университет. Те спряха за кратко и се разделиха на две групи. Едните демонстранти тръгнаха по бул. "Васил Левски", а други към Орлов мост.

20. 00 ч. Протестиращите граждани достигнаха до Народното събрание и блокираха движението на булевардите „Цар Освободител" и „Васил Левски". Протестът обаче не завърши пред сградата на Народното събрание, а се отправи към Софийски университет. 

Тази сутрин протестиращи бяха отново пред парламента, за да посрещат депутатите за работа и да поискат оставката им. Коли на жандармерията обаче не позволиха на демонстрантите да се приближат по-близо до своите управляващи.

В сряда сутринта стана ясно, че шестимата арестуваните от 117-ия протест във вторник, ще бъдат съдени по бързата процедура за хулиганство. Явор Никифоров, който е един от задържаните пред снощната блокада на Министерски съвет, каза пред бТВ, че доста е закъснял за протеста. Той уточни, че не знае защо точно са го задържали, най-вероятно заради голямата бутаница в митинга. „Аз самият разбирам полицаите, че им е трудно да арестуват човекът, който е най-виновен, не искам да коментирам работата им, по-важното е, че сме тук", допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество