11 социални проекта получават финансиране от VIVACOM Регионален грант

4371
11 социални проекта получават финансиране от VIVACOM Регионален грант
Снимка: VIVACOM

Цели 11 проекта получиха финансиране до 5 000 лева в рамките на социалната инициатива VIVACOM Регионален грант, чрез която най-големият български телеком цели да подкрепи развитието на малките общности в страната. Представители на 11-те проекта и на един специално отличен получиха грантове на официална церемония в София.

Първото издание на VIVACOM Регионален грант се осъществява в партньорство с Български център за нестопанско право, чийто директор Любен Панов беше част от журито, оценяващо проектите. От журито на събитието освен Панов присъстваха Веселка Вуткова, директор Корпоративни комуникации на VIVACOM, драматургът и белетрист Захари Карабашлиев и журналистът Ива Дойчинова. За да се стигне до финансиране по социалната инициатива на българския телеком, проектите минават през два кръга на подбор, като са се борили общо 270 проекта. От журито признаха, че им е било много трудно да определят най-открояващите се. Поради тази причина финансиране получават 11, а не първоначално предвидените 10 проекта, както и е подкрепен проектът „Да открием България с жестове“ на фондация „Заслушай се“. „Да открием България с жестове“ получава финансиране извън общата сума на Гранта. Проектът цели да помогне за създаването на гидове, които да помогнат на глухите жители и гости на България да опознаят страната.

„За нас във VIVACOM беше изключително ценно да видим какви невероятни проекти има във всички краища на България“, каза Веселка Вуткова, която обърна внимание на нуждата от подкрепа на регионално ниво за малките населени места. „Вярвам, че в следващото издание ще има още по ценни проекти“, добави тя, заявявайки намеренията на VIVACOM да продължи инициативата VIVACOM Регионален грант.

Захари Карабашлиев посочи, че значителна част от участващите проекти са били насочени в сферата на образованието и подчерта важността на образованието и в частност четенето за българското общество. „Четенето е част от по-голямата война с невежеството, която се води на различни фронтове“, каза писателят.

„Получихме 270 идеи, включително от 94 села“, уточни от своя страна Любен Панов, който добави, че във VIVACOM Регионален грант са се включили над 100 неправителствени организации, над 100 училища и над 50 читалища. „Беше ни трудно да изберем 10 идеи, със същия успех можехме да изберем и 20“, каза Панов и добави: „Натрупаният опит показва, че това е една много успешна инициатива. Поздравления на всички победители“.

"Изследвай Драгоманското блато" на сдружение за дива природа „Балкани“ беше първият награден проект в рамките на представянето на VIVACOM Регионален грант. Драгоманското блато е най-голямото карстово блато в България и влажна зона от международно значение, като част от целите на проекта са да се въвлекат местните ученици и учители в опазването на блатото и да се увеличи популярността му.

Актуална Мисия Антрарктида: Дестинация величествената Антарктида

Разбираш, че едно пътуване си е струвало, когато то приближи своя край. Тогава разбираш, че всичко ще ти липсва и почти не ти се иска д...

„Читателска щафета 5: Патилански приключения“ на фондация "Детски книги" иска да помогне на децата да разберат, че книгите са забавни. С гранта на VIVACOM фондацията ще осъществи провеждането на петото издание на кампанията на „Детски книги“ за насърчаване на четенето. Кампанията ще започне през септември тази година и приключи през януари следващата година.

„Информационни кампании и обучения Loveguide“ на фондация „Лърн” е проект, който цели да повиши информираността на тийнейджърите по отношение на сексуалното им здраве по начин, който ще възприемат добре - анонимно, позитивно, кратко, ясно и надеждно. С нашата платформа ще помогнем на младежите да взимат правилните решения за сексуалното си здраве, каза Николета Попконстадинова, която поясни, че с получената финансова подкрепа ще могат да стигнат до повече хора.

Астропарти „Вършец“ на СОУ "Иван Вазов" в гр. Вършец ще се случи за пети път през есента благодарение на VIVACOM Регионален грант. Участници на събитието са ученици и учители от цялата страна с интерес към астрономията, като се канят и професионални астрономи като гост-лектори, обясни Ганка Костадинова. Щастлива съм, че и българското общество намери организации, които искат да помогнат на младите хора, добави тя, благодарейки за получения грант.

"Ученици 2.0" е проект на Народно читалище "Бъдеще сега 2006" в Смолян, който цели да създаде среда за развитие на способностите на младите хора и децата в региона на Смолян в сферата на информационните технологии (ИТ). Младите хора в града искат да участват в състезания в областта на ИТ, но не могат да присъстват на тези, организирани в големите градове. Затова читалище „Бъдеще сега 2006“ се ангажира с провеждането на такова, като се очаква да се включат 250 младежи от цялата област, обясни Теодор Василев. Той добави, че има за цел и ад стимулира предприемачеството в ИТ.

"Да открием богатство" на НЧ "Алеко Константинов – 1919 г." е проект, който продължава трета година, обясни Деница Стефанова при получаването на гранта на VIVACOM. Той обикновено протича чрез логически загадки и ребуси, а целта е да се стигне до предварително скрит или скрити предмети. Загадките са свързани с разчитане на “древни писма”, разгадаване на шифри, разчитане на карти, движение по азимут и други. Чрез "Да открием богатство" децата, а всички участници ще могат да обогатят своите познания, каза Стефанова, добавяйки, че освен това се тренират екипност и спортсменство.

Теодора Колева: Всяка година близо 200 младежи, напускащи социалните институции, имат нужда от помощ

Коледа наближава, а спокойно можем да кажем, че това е най-хубавият празник. Но не всички могат да му се насладят - затова е редно тези...

„Чети и предай нататък” на основно училище "Свети Свети Кирил и Методий" от село Малорад е друг спечелил финансиране проект, който иска да развитие любовта на децата към книгите и да включи и родителите в процеса.

Проектът за парк „Ракитин” на сдружение "Трудолюбци" село Трудовец, община Ботевград превръща парка в любимо място за отдих, спорт и култура за жителите на селото. Хората, стоящи зад проекта, се стремят и да ангажират и младите хора в обществено-полезни дейности, най-вече чрез доброволен труд.

"Какъв да стана?" е проект на 104 ОУ "Захари Стоянов" в София, който обединява учители и родители в представянето на различни професии пред учениците. Чрез проекта, получил финансова подкрепа, децата ще могат да се запознаят с редица професии и да осъзнаят ценността на работата.

“Да спасим младите от войната на пътя” на сдружение "Млади, активни, креативни" адресира сериозния проблем с войната по пътищата. Катя Стойнева обясни, че като част от проекта ще се проведат кампании, презентации и ще се използва метода „живи библиотеки“, чрез който хора, преживели катастрофа на пътя, ще разказват своите истории на младежи. Младите хора ще осъзнаят каква е опасността, когато се качват зад волана, употребили алкохол, обясни Стойнева.

„Детска работилница за чистота“ на основно училище "Иван Вазов" от село Извор получи грант за развиване на екологичното възпитане сред децата, а целта е да се излезе от училището и влезе в обществото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com