11 години от трагедията в Кербала

21055
11 години от трагедията в Кербала
Снимка: БГНЕС

С панихиди и войнски ритуали военнослужещи ще отбележат годишнината от атентата в иракския град Кербала, при който загинаха петима български военни.

На този ден през 2003 г. камион - бомба се врязва в база Индия, където се намираше българския контингент. Освен петимата загинали, 68 наши военослужещи бяха ранени, 27 от тях - сериозно. Атаката води до първите загинали родни воини от близо 20 години, информира БНР.

Найденов: При атентата в Кербала е имало пропуски, но няма виновни

Около базата в Кербала, където при атентат загинаха петима български военни, не е имало достатъчен брой заграждения. Не са отчетени огн...

В 12.45 ч. местно време (11.45 ч. българско време) кола-цистерна се взривява в близост до оградата на район №1 (Индия), където е щабът на българския батальон. Тя пробива загражденията и се взривява в близост до оградата. Така причинява големи разрушения в лагера, където се намира щабът на нашия батальон. В резултат загиват четирима български военнослужещи.

Те са капитан Георги Христов Качорин - командир на рота, старши сержант Иван Христов Инджов - командир на отделение, младши сержант Антон Валентинов Петров - командир на отделение, редник Свилен Симеонов Киров - мерач.

Разрушена е и сградата на щаба на батальона. Бойците от район „Индия” са евакуирани в друг район. Ранените - 27 военнослужещи пък са евакуирани в Багдад, в полската дивизионна болница в Бабил и в медицинския пункт в българския батальон. На 28 декември 2003 г. обаче въпреки положените в болницата в Багдад , почива и пети български боец - лейтенант Николай Ангелов Саръев, информира Дарик радио.

Паметта на жертвите ще бъде почетена с панихида в църквата „Св. Николай“ в Плевен. На тази дата колети на загиналите поднасят и цветя пред паметника в борбата против тероризма в района на 61-ва механизирана бригада - Карлово и на гробовете на военнослужещите от 68-ма бригада Специални сили.

Ангел Найденов: Докладът за атентата в Кербала ще бъде разсекретен

Комисията, която прави преглед на документите, свързани с атаката срещу българската база "Индия" в Кербала през 2003 година, приключи...

През годините различни институции бяха обвинявани за инцидента, но отговорност така и не беше понесена. Докладът от инцидента, обнародван преди по- малко от година, също не посочваше кой каква отговорност носи за инцидента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество