11 души са заразени с бруцелоза, болестта протича като туберкулозата

8924
11 души са заразени с бруцелоза, болестта протича като туберкулозата
Снимка: БГНЕС

11 души са заразените с бруцелоза. Това съобщи пред БНР директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Двама от тях са известни на здравните власти още от миналата седмица, а пробите на останалите девет са получени тази сутрин.

БАБХ взима мерки срещу разпространението на бруцелоза

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) предприе мерки за ограничаване заболяването бруцелоза по животните, съобщиха от пр...

Днес стана ясно, че млад мъж от град Рила, област Кюстендил е бил заразен. Той е собственик на животновъден обект за отглеждане на биволи.

Мъжът най-вероятно не се е заразил от биволите си, а от други животни, които гледа, или от нетермично обработени мляко или млечни продукти, обясни експертът.

"Бруцелозата е неприятно заболяване, защото протича като туберкулозата. Предава се при контакт с болни животни, колене, дране и най-вече, което е най-опасно за населението - консумация на мляко от тези животни. Боледуват най-много козите и овцете и по-рядко едрите животни", обясни проф. Кантарджиев.

Преди около седмица са били получени материали за първите двама пациенти, в които е изолиран щамът на бруцелоза. Тази сряда са получени още девет положителни проби. За лечението на заразените са необходими антибиотици, които се приемат продължително време. Може да се стигне и до болнично лечение, обобщи Кантарджиев.

"Всички хора, които имат спомен, че са употребявали мляко или млечни произведения от региона на град Рила, които са консумирали такива храни, са застрашени", каза експертът.

Мъж от град Рила е заразен с бруцелоза

Млад мъж от Рила е заразен с бруцелоза. Това стана ясно по време на извънредното заседание на областната епизоотична комисия. Става въ...

"Заболяването протича с повишаване на температурата. Човек не може да се зарази от болен човек, не може да се зарази и ако не е в непосредствен контакт с болни животни. Заболяването се разпространява чрез болни животни", каза проф. Тодор Кантарджиев.

Варенето на мляко е достатъчно, за да унищожи микроба, обобщи Кантарджиев. Той призова хората да внимават, ако консумират сирене от неварено мляко. Те трябва да бъдат изследвани, ако температурата им се повиши, каза той.

Ако болестта не се лекува, тя засяга вътрешните органи, ставите и черния дроб. Възможен е фатален край, но много рядко, тъй като квалифицираните лекари се ориентират бързо по симптомите.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) предприе мерки за ограничаване заболяването бруцелоза по животните.

След лабораторни изпитвания на взети проби от 15 кози отглеждани в 3 животновъдни обекта в град Рила, община Рила, област Кюстендил са получени положителни зa бруцелоза резултати, съобщават от БАБХ. Животните ще бъдат умъртвени по хуманен начин и насочени за обезвреждане в екарисаж. Ще бъде извършена дезинфекция на дворовете, помещенията, инвентара, амуницията и торищата в животновъдните обекти с болни животни

Бруцелоза плъзна из Старозагорско

Областният управител инж. Георги Ранов свика днес членовете на Областната епизоотична комисия заради регистрираните случаи на болни от ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com