100 лв. глоба за гратисчии във влак

5560
100 лв. глоба за гратисчии във влак

До 100 лв. глоба за гратисчия във влака се предвиждат в промените на Закона за железопътния транспорт, подготвени от Министерския съвет. Въвежда се нов чл. 131 а, според който пътник, който не представи валиден билет или откаже да плати за съответното разстояние, ще се наказва с глоба от 20 до 100 лв. , пише "Монитор".
С предложените законови промени се дава възможност БДЖ да определи длъжностни лица, които да съставят актове за установяване на нарушения при пътуване без билет или при отказ да се плати цената на билета и глобата.

Предвижда се ръководителят на превозвача да издава наказателните постановления по съставените актове. Така ще бъдат преодолени трудностите при събиране на пари от гратисчиите и ще има по-ефикасен контрол от страна на превозвача, е записано в мотивите към законопроекта.

Вариантът, според който пътниците, които не платят билета и глобата, трябва да бъдат свалени от влака, остава. Ако това не може да бъде направено, защото пътници могат да бъдат оставяни само на спирки и гари, то проверяващите могат да съставят констативен протокол, подписан от двама свидетели, в който се описва нарушението и се вписват личните данни на нарушителя, за да се събира сумата от съда.

За деветмесечието на тази година 18 533-ма пътници са пътували без билети, или са платили за превоз с по-ниска категория във влак, а са се возили в превозно средство с по-висока, отчетоха от БДЖ. За същия период 5648 човека са свалени от вагоните, защото са отказали да си платят билета и глобата.

Според ръководството на железниците от безбилетни пътувания годишно се губят 5 млн. лв. От кражби на горива още около 2 млн. лв. на година.

Редактор: Десислава Ушатова

БДЖ въвежда промени в движението на някои влакове

От утре до 1-и октомври, без неделя (30-и септември), ще бъдат въведени временни промени в движението на всички категории пътнически ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com