100 000 лв. са отпуснати за археологически проучвания на хълма ''Трапезица'

16739
100 000 лв. са отпуснати за археологически проучвания на хълма ''Трапезица'
Снимка: Actualno.com

100 000 лева за археологически проучвания на хълма ''Трапезица'' във Велико Търново през това лято е отпуснало Министерство на културата. Това съобщи  археологът доц. д-р Мирко Робов.

Разкопки ще се проведат на общо четири сектора на историческия хълм, като за всеки сектор ще бъдат отпуснати по 25 000 лева. По думите на доц. Мирко Робов през последните години това не се е случвало. той посочи, че е добре, че средствата ще бъдат получени навреме и ще може проучванията да започнат в края на месец юли и в началото на месец август.

БСП - Велико Търново иска оставката на Станишев

Социалистите във Великотърновска област настояват за бърза промяна в състава на националното ръководство на БСП, което означава искане ...

''Предишни години финансирането се бавеше и копаехме в дъждовните есенни дни, което затрудняваше нашата работа'', допълни доц. Мирко Робов. Тази години проучвания на обекта ще проведат специалистите от търновския филиал на Националния археологически институт с музей при БАН. Проф. Константин Дочев ще продължи работата си върху изследването на Югозападната порта в посока към църква номер 8 и манастира ''Св. Иван Рилски''. Главен асистент Деян Рабовянов ще продължи разкопките на жилищния квартал на хълма. Северната част на хълма, където се е намирал дворцовия комплекс, ще проучва проф. Константин Тотев. Доц. д-р Мирко Робов ще работи в Югоизточния сектор, където се разкрива представителен феодален ансамбъл.

Доц. Д-р Мирко Робов подчерта, че през годините са спирани разкопките на общо три от секторите. За тях не е получено финансиране през 2011, 2012 година, а през 2013 година работата е била възобновена. За отпускането на средствата тази година е лобирал депутатът от Великотърновска област Хасан Хаджихасан. Доц. Робов подчерта, че помощ получават и от ресорния зам.-министър на културата Велислава Кръстева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com