10 села с възрожденски дух, които да посетите до следващия "Трети март"

132531
10 села с възрожденски дух, които да посетите до следващия "Трети март"

Има места в България, които всеки от нас трябва поне веднъж в живота си да посети. Тези кътчета пазят корените и държат бъдещето ни. Трябва да ги познаваме, да се връщаме към тях, за да си спомним кои сме, за да можем да погледнем гордо и с достойнство напред...

На днешния национален празник Actualno.com ви показва 10 села-пазители на българщината, които да посетите до следващия "Трети март":

Анатолий Карпов води шествието на "Атака" за "Трети март"

Световният шампион по шахмат Анатолий Карпов и Роман Худяков ще водят традиционното шествие на "Атака" за "Трети март", съобщиха за Act...

БОЖЕНЦИ. Селото–резерват е толкова малко, а разполага с огромно разнообразие от забележителности, на които можете да се насладите. Безспорно, Боженци може да ви пренесе за секунди във времето на Българското възраждане, благодарение на изцяло запазената архитектура от този период. Разположеното в средна Стара планина селце ви предлага възможността да посетите две музейни къщи – от XVIII и първата половина на XIX век. Може да се насладите и на най–различни изложби, които се редуват според сезона и календарните празници – мартеници, великденска обредност, картини, фотографии, сурвакници. И разбира се, за ценителите на българската кухня, не трябва да пропускаме, че в Боженци се приготвя една от най–вкусните баници, на която всеки посетител трябва да се наслади.

ЖЕРАВНА. То, също както Боженци, се слави с едни от най–запазените къщи–музеи от времето на Възраждането. Интересното за жеравненската къща е, че е изцяло изградена от грубо обработено дъбово дърво, което позволява направата на богато дърворезбовани апликации по стените, вратите, таваните, което от своя страни ги прави уникални. Две от най–красивите и впечатляващи къщи са тези на Йордан Йовков и Сава Филаретов, които се открояват в наистина изящни дърворезби. В близост до Жеравна се намира и Котел, а посещаването и на двете населени места е задължително за обиколката ви в този регион на България.

ИЧЕРА. Намира се в Сливенския балкан, на около 20 км от Сливен и Жеравна. Селото (б.а. на снимката) не предлага много културни забележителности, но ви омайва с заобикалящата природа. Разбира се, голяма част от къщите носят духа на Възраждането и са впечатляващо запазени са, а калдъръмените улички, извиващи се нависоко по баирите, са безброй много. Атрактивно занимание за селцето е ловът на чудесни екземпляри речни раци, за които местните споделят, че били наистина вкусни.

КОВАЧЕВИЦА И ЛЕЩЕН. Двете най–известни села от района на Делчево. Представяме ви ги заедно, защото те сякаш винаги вървят в комплект. Климатът е благоприятен и мек почти през цялата година, което ги прави подходящи дестинации и през зимата, и през лятото. Но това, с което ще ви спечелят тези две села е, че са истинско съкровище, скрито в Родопите. Още с пристигането си човек сякаш се озовава в някоя приказка от детските книжки – уличките са тесни и калдъръмени, къщите са старинни с покриви от плочи, хората са гостоприемни, а времето е сякаш спряло. Освен че ще се пренесете години назад и ще се насладите на спокойствие и тишина, ще имате и възможността да посетите църквата "Св. Никола", която е един от символите на Ковачевица, а също така и църквата "Св. Параскева" в Лещен, открояваща се с невероятни стенописи в ярки цветове.

Тържествената заря-проверка е в 18,30 пред Парламента, на "Шипка" честванията почват в 11,30

  Тържествената заря-проверка е в 18,30 пред Парламента, на "Шипка" честванията почват в 11,30 Точно пет са големите събития, ко...

ОРЕШАК. Разположено в непосредствена близост до град Троян (само на 8 км). Това място е магическо – привлича с впечатляващи пейзажи, с чист планински въздух, с хубавата троянска сливова ракия и разбира се с един от най – впечатляващите родни манастири – Троянският, който е и третият по големина в България. Ако искате да станете част от едно необикновено изживяване, то несъмнено трябва да посетите Орешак края на септември, когато се отбелязва Празникът на сливата и сливовата ракия.

ДОЛЕН. Намира се в западната част на живописната Родопа планина. Обявено за архитектурен и исторически резерват през 70–те години на миналия век, селото ще ви омая именно с почти изцяло запазените си къщи от възрожденски тип и с изящната дърворезба на повечето от тях. Типичните калдъръмени улички, запазили вида си от преди 2 века, старите къщи, покрити с тикли, песента на преминаващата река Бистрица, превръщат селото в идеалното място за мечтаната спокойна и одухотворяваща почивка. Освен че ще се насладите на красотата на заобикалящата го природата и царуващата безмерна тишина, ще може да посетите и интересната църква "Свети Никола", която крие своите легенди и предания за чудотворната сила на светеца, а начинът, по който местните разказват поверията е наистина неповторим и безкрайно интригуващ.

СВЕЖЕН. Намира се в сърцето на Сърнена гора, на около 60 километра от Пловдив. И това село е обявено за архитектурен резерват, тъй като има къщи на повече от 300 години. Една от тях е родната на големия български герой полковник Владимир Серафимов. Може да си направите разходка в околностите на Свежен, където може да видите останки от древни селища, средновековна крепост, черква и 10 надгробни тракийски могили. Това място крие изненада за привържениците на планината – съвсем близо до селото са хижите Свежен и Братан, също така може да се отиде и до язовир Домлян и язовир Свежен. Цялото село е заобиколено от красиви местности, до които пътят е лесен и достъпен.

БРЪШЛЯН. То се намира само на 14 километра от Малко Търново. Село от близо 70 души население, толкова малко, може да ви покаже изненадващо много места, които задължително трябва да посетите. Такива са например Етнографската къща – музей, Балювата къща, която днес се е превърнала в частен дом, в чийто през летните месеци можете да се насладите на емоционални фолклорни изпълнения. Друго задължително посещение е това на Селскостопанския музей на традиционното земеделие, където ще можете да се опитате да тъчете на стан. Ако посетите селото на 9 август ще преживеете с местните по изключително вълнуващ и запомнящ се начин най – тачения от тях празник – патронът на селото.

Събуди ли се, българино? Празнуваш ли?

Добро утро, българино! Празнуваш ли? А може би не, може би още спиш? Забрави ли? Днес не е обикновен почивен ден, днес е националният...

СИТОВО. Едно от най–спокойните места в България, където безмерната тишина царува, а красотата вълнува. Намиращо се в Родопа планина, едва на 35 км от Пловдив, това село сякаш е забравено, но е запазило онзи облик от времето на Възраждането. Мястото е прочуто не само за българи, но и за много чужденци, благодарение на аязмо със чудотворна вода. Селото се слави и с друго чудо – Ситовският надпис. Той е на поне 5000 години и досега не е разчетен, въпреки че са правени многобройни опити от наши и чужди учени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com