Раздавали са българско гражданство на килограм

35096
 Раздавали са българско гражданство на килограм
Снимка: БГНЕС

Проверка в Държавната агенция за българите в чужбина показа груби нарушения при издаването на удостоверения, въз основа на които са получавани български паспорти. От схемата са се облагодетелствали хиляди чужденци, които нямат никакви български корени. В същото време на хора с български произход е отказвано гражданство.

Документите, с които БГНЕС разполага, показват, че в периода от 2010 до 2012 има почти двоен ръст на броя на придобилите българско гражданство на основание български произход. Ако през 2009 г. техният брой е бил само 8911, то през следващата година процесът се ускорява – 14 828, 2011 г. – 18 319, 2012 г. - 17 119, за да се върнат през миналата година на ниво от 7 701.

Сигналът за двойните стандарти, по които е действала агенцията, е подаден от заместник-министъра на правосъдието Илия Ангелов до главния прокурор. Проверката е направена от Върховната административна прокуратура. Тя е проверила общо 1512 преписки за издаване на удостоверение за български произход, които се намират в Министерството на правосъдието. Проверката е установила, че в преписките не се съдържат документите, които Закона за българското гражданство изисква, че поне един възходящ молител е от български произход. Наред с лицата с български имена в правосъдното министерство са представили удостоверение за български произход от ДАБЧ много лица от различни държави, чиито имена не принадлежат към българската именна система.

Липсата в преписките на ДАБЧ на документи установяващи, че конкретното лице е с поне един възходящ българин /баща, майка, дядо, баба и т.н. - бел.ред./ е наложило Министерството на правосъдието да започне да уведомява кандидатстващите за българско гражданство за възможността да предоставят в МП допълнително документи. Така отново се извършва проверка за български произход по стотици преписки. Съветът по гражданството към правосъдното ведомство е поискал от 640 лица ДАБЧ да мотивира издадените удостоверения за български произход, като посочи кой от възходящите е българин. През 2013 и 2014 г. по указание на МП 200 лица са представили в министерството документи в подкрепа на твърдението си за български произход. Тези документи, удостоверяващи наличието на възходящ българин, не са били представени пред ДАБЧ, но са били издадени удостоверения за български произход.

В ДАБЧ са проверени избрани на случаен принцип 810 преписки на чужденци от 2011 до 2013 г. В 717 преписки се съдържат документите – заявление формуляр, декларация на заявителя, че има българско национално съзнание и е с български произход, удостоверение за раждане и документ за самоличност. Оказва се, че твърдението на молителя за възходящ българин не се подкрепя от документите. Само въз основа на твърденията в заявление формуляра и декларацията на заявителя, ДАБЧ приема за установено, че лицето е от български произход и издава удостоверение. По 93 преписки молителите са представили документи за възходящ българин.

Вместо да прилагат законите, от ДАБЧ се оправдават, че издават удостоверение за български произход на базата на 4 книги: "Не заблудата, а лъжата за гагаузите" от Емил Боев, "Майка България и нейните чеда" от Йордан Колев, "Българите в Албания и Косово" и "Българите от Голо бърдо, Албания" - сборници от кръгла маса, проведена през 2000.

Проверени са 378 преписки, по които със заповед е отказано издаването на удостоверения за български произход. В тях, освен горепосочените документи се съдържа протокол, от който става ясно, че на лицето е разяснена възможността да представи доказателства за възходящ българин. След като такива доказателства не са представени, със заповед е отказано издаването на удостоверение за български произход.

В много преписки-класьори: 15.08.2012 от №10823 – 10860 и №1612-1644 лица от Албания и Косово с имена, които не са български, са представили удостоверение, че членуват в някоя от следните организации - младежки съюз "Гора", културно-просветно дружество на българите мюсюлмани от жупа "Български мохамедани", дружество "Просперитет Голо Бърдо" - Тирана и дружество "Българите в Албания"-Тирана. Нито една от тези организации не е призната от ДАБЧ за съюз на българите зад граница. Самите удостоверения не съдържат данните, посочени в правилника за вътрешния ред и дейността на ДАБЧ по удостоверяването на български произход. Не съдържат данни и за възходящ българин на лицето. Въпреки това, молбите са уважени и удостоверение за български произход са издадени. В устава на младежкия съюз "Гора" няма изисквания за българска народност на членовете. А членовете на тази организация получавали удостоверения за български произход само заради принадлежността си към структурата.

Вместо да признае с официален акт организациите на българите в чужбина, експерт от ДАБЧ устно или с имейл нарежда на системния администратор тази или онази организация да бъде вписана в списъка на агенцията. Нещо повече прокуратурата е установила случаи, при които кандидатът дава доказателство за българския си произход, но получава отказ да му бъде издадено удостоверение /заповед №105/2012 г./ Отказано е със заповед издаване на удостоверение за български произход и когато е представен документ от обществена организация с мотива, че дружеството не е оторизирано да издава такъв вид документи /заповед №87/2012/ С оглед липсата на критерии, процедура и акт за признаване от ДАБЧ на обществени организации, съгласно изискванията на чл. 3 от ЗБГ, живеещи извън България, липсва обективност при преценката на документите, издадено от такива организации.

В класьор със заповеди от №106 №64 от 2012 за отказ да се издаде удостоверение за български произход се съдържат преписки, по които на един лица е давана възможност да представят в едномесечен срок документи за български произход, но на други лица не е давана.

От изложените констатации се установява, че ДАБЧ издава удостоверения за български произход въз основа на документи, които не съдържат данни, че конкретното лице има поне един възходящ българин. Удостоверява се български произход, без да е налице основанието на §2 т.1 от ЗБГ. Тази необоснованост на удостоверяването от ДАБЧ налага Министерството на правосъдието и Съветът по гражданството сами да събират данни за българския произход на лицата, кандидатстващи за българско гражданство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество